2011 m. sausio 7 d., penktadienis

Le scaphandre et le papillon (2007)

Vienas geresnių filmų, kuriuos apskritai esu mačiusi. Manau, pažiūrėjau jį labai laiku - tai toks lyg ir profesinis filmas (asmeniškai man), leidžiantis į viską pažvelgti dar šiek tiek kitaip, nes jau esu įgijusi minimalių žinių apie tai.
Žodžiu, pagrindinis veikėjas - vyras, patyręs insultą. Jam paraližuotas visas kūnas, išskyrus kairiąją akį. Bei, kaip jis pats sako, neparaližuota liko ir vaizduotė bei atmintis. Kai pagalvoji, tai siaubinga. Nes toks žmogus negali nieko - nei kalbėti, nei pavalgyti, nei vaikščioti, n i e k o. Tačiau jis norėjo parašyti knygą. Įdomu, kaip ją parašė negalėdamas nieko daryti? Tam reikėjo pasišventusios moters, kuri užrašinėjo viską po vieną raidę. Kadangi Žanas-Do galėjo judinti tik akį, tai diktuojant raides jis mirkteldavo ties ta, kurios reikėdavo. Ar bent įsivaizduojat, koks tai vargas?
Kai filmo pabaigoj parodė, kad čia paremta tikrais faktais, net išsižiojau. Be abejo, prieš tai nežinojau, kad taip bus. Pasirodo, knyga 'Skafandras ir drugelis' iš tikrųjų yra parašyta Jean-Dominique Bauby - tai jo biografinė knyga. Taigi, ir filmas biografinis.
Filmui duodu riebų 10. O mums būtų pats metas susimąstyti, ar verta verkšlenti dėl kiekvienos menkos problemėlės..

2 komentarai:

Dovilė rašė...

Tobulas filmas.

Paulytė rašė...

Griebiantis labai labai :)