2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Temple Grandin (2010)

Vakar vakare prisiminiau savo pomėgį žiūrėti filmus apie autistus ir pažiūrėjau dar vieną, kurio nebuvau mačiusi anksčiau, bet jis buvo patraukęs mano akį. Tiesiog kartais labai tingiu žiūrėti filmus.. :D
Taigi. Temple Grandin - reali moteris, šis filmas yra paremtas jos biografija. Ji yra animal science doctor, profesorė Kolorado valstijos universitete. O ypatinga ji tuo, kad yra autistė. Šiame filme pasakojamas jos gyvenimas nuo įstojimo į koledžą (be abejo, rodoma ir priešistorė), visi išgyventi dalykai, taip pat nepamirštamas jos nuostabus protas.
Pats filmas padarytas be galo įdomiai. Temple atmintis yra fotografinė, ji atsimena begales vaizdų, o tai labai akivaizdžiai pademonstruota: svarbesni įvykiai tarsi sustabdomi fotoaparato juostoje. Taip pat labai įdomiai parodyta buvo tai, kad ji viską mintyse, rodos, iškart apskaičiuoja. Ta prasme, visokius matematinius dalykėlius, kurių plačiau nepaaiškinsiu, nes su matematika nedraugauju :D Ekrane tuoj pat pamatai brėžiant trikampius, apskritimus, laipsnius, skersmenis ir panašiai. Ir dar įdomesnis dalykas buvo tai, kaip pavaizduotas negebėjimas suprasti perkeltinės prasmės, būdingo visiems autistams. Jei pasakė, kad "gal čia karvė pasirašė?", tai ir parodoma karvė, pasirašinėjanti popierius :D Tos vietos tikrai buvo juokingos.
Apskritai tai Temple istorija išties puiki. Manau, aktorė puikiai perteikė jos manieras, ypatingai kalbėseną, kuri yra labai specifinė. Jei ieškot tikros istorijos, let's try this :) Filmai apie autistus visada yra labai gerai, o jei tai tikri faktai.. Na, kas ir begali būti geriau :)

Komentarų nėra: