2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Pavergtųjų sukilimas (2011)

Dieną man pranešė, kad vakare nemokamai bus rodomas istorinis filmas apie Lietuvą, Kauno "Romuvos" kino teatre. Kadangi nieko nebuvau suplanavusi veikti, nusprendžiau į jį nueiti. Pagalvojau, nemokamas, nepatiks - išeisiu. Bet neišėjau!
Lietuvių sukurtame dokumentiniame - vaidybiniame filme pasakojama apie 1941-ųjų metų birželio mėnesio įvykius Lietuvoje. Kaip visi žinome, tais metais prasidėjo II-asis pasaulinis karas, birželis lietuviams paženklintas didžiausiais trėmimais į Sibirą ir Sovietų priespauda. Kai kurios scenos yra suvaidintos, kad žiūrovams būtų paprasčiau įsivaizduoti pasakojamus įvykius. Filme kalba istorikas Sigitas Jegelevičius, sukilimo dalyviai ir kiti to meto amžininkai.
Beveik visą filmą (nes maždaug apie vidurį užsimaniau miego, bet po to vėl susidomėjau :D) tikrai įdėmiai žiūrėjau ir klausiausi, buvo be galo įdomu. Gal ir žinomi tie dalykai iš vadovėlių, tačiau kai papasakoja žmonės, dalyvavę tuose įvykiuose, viskas yra visiškai kitaip. Nesu istorijos ir patriotizmo fanė, bet filmas kažkaip sugebėjo prikaustyti prie ekrano. Supranti tada, žmogus, labai aiškiai, kad šalis tikrai ištvėrė galybę baisių dalykų, kol tapo tokia, kokia yra dabar..
Jei kada bus galimybė, būtinai pasižiūrėkit :)

Komentarų nėra: