2010 m. birželio 22 d., antradienis

Les Choristes (2004)

Filmas, susijęs su muzika, kaip tik man. Nors pavadinimas ir gražus (Choristai), bet tai anaiptol ne toks gražus filmas.
Clement Mathieu, muzikos mokytojas, atsiunčiamas dirbti į sunkiai auklėjamų berniukų internatą, pavadinimu 'Ežero dugnas'. Na, taip, jau vien pavadinimas ne itin optimistiškas.. Jis tampa klasės auklėtoju.
Čia tik pradžia, į kitas siužeto detales nesileisiu, jei kartais panorėtumėt pažiūrėti šį puikų filmą :)
Štai čia yra mokytojas. Jis man atrodo visiška priešingybė viskam, kas yra tame internate. Tiesą sakant, taip ir yra. Ką pasako vien jo linksmas veidas! Clement yra mielas, atėjęs į internatą jis iškart pradeda priešintis ten esančiai tvarkai, nužmogėjusiam direktoriui, kuriam svarbiau ne vaikai, o medalis ant švarko atlapo. Todėl ir sukuria chorą.

Labiausiai įsimintini personažai (turbūt todėl, kad jie yra vieni pagrindinių) - tai Pierre Morhange (aukščiau) ir mažasis Pepinot. Pierre - tai maištautojas angelo veidu, atsidūręs internate todėl, kad kėlė problemas savo vienišai motinai. Pepinot turbūt mažiausias internato gyventojas. Ir visai jis nėra sunkiai auklėjamas. Pateko ten tiesiog dėl to, kad kare neteko abiejų savo tėvų. Kiekvieną šeštadienį jis stovi prie vartų ir laukia, kol atvažiuos tėtis ir jį pasiims. Kuo mane sužavėjo šie berniukai. Pierre - nusivylęs viskuo berniukas, kuriam galbūt labiau nei kitiems reikia užuojautos ir pagalbos. Be to, kai jis uždainavo, net šiurpuliukai per kūną nubėgo.. :) Angelo balsas. O štai Pepinot žavi tiesiog savo mielumu, paprastumu.. Jis našlaitis, engiamas visų internate (kadangi yra mažiausias), tačiau nepamirštantis, kad tiesa yra viena didžiausių vertybių.
Šio fimo aplinka.. Na, jei pati papulčiau į tokį internatą, kad pasitaisyčiau, tai jau vien toks pastatas man atmuštų bet kokį norą tai padaryti. Niūrios sienos, viskas apgriuvę, pilka, jokio džiaugsmo.. Net žiūrėti nejauku.
Muzika muzika muzika. Vienas svarbiausių dalykų šiame filme. Chorinė muzika puiki. Chorinis atlikimas puikus. Negaliu prikibti prie nieko, tiesiog galėčiau klausyti ir klausyti :)

Taigi. Apibendrinant norėčiau pasakyti, kad nors ir nesižaviu prancūzišku kinu, tačiau šis filmas pranoko viską. Rašau dešimtuką.

Komentarų nėra: