2010 m. rugsėjo 18 d., šeštadienis

Manderlay (2005)

Kokia pirma mintis kyla perskaičius šio filmo pavadinimą? Aš maniau, kad tai kažkoks merginos vardas ir apie ją bus istorija. Todėl labai nustebau, kai pamačiau, kad tai visiškai neatitinka mano įsivaizdavimų.

Tai aštuonių skyrių filmas, kuriame pasakojama apie Manderlėjų – uždarą miestelį, kuriame gyvena vergai. Nors vergija panaikinta prieš 70 metų (veiksmas vyksta 1933-iaisiais), čia ji tebegyvuoja. Jauna mergina Greisė pamačiusi šią neteisybę tuoj pat imasi negrams padėti. Kad ir kaip prieštarauja jos tėvas. Ji pati gyvena tarp juodųjų, bando paaiškinti jiems apie demokratiją ir jos vertybes. Deja, negrai sunkiai perauklėjami. Gavę laisvę jie ja nesinaudoja, nes bijo, kad pasaulis dar nepasirengęs priimti juodaodžių kaip pilnateisių žmonių. Vienintelė Greisė tiki, kad viskas išeis tik į gera.

Filmas įdomus tuo, kad veiksmas vyksta tik uždarame Manderlyje. Visa aplinka tarsi paryškina skirtumus tarp juodųjų ir baltųjų – jų gyvenamojo ploto sienos juodos, o grindys šviesios. Net trys baltos vištos puola išdidžią juodą vištą, ją vaikosi. Istorija tikrai verta dėmesio, galbūt ne taip jau prikaustanti prie ekrano, bet pažiūrėti ją tikrai verta. 8.



Komentarų nėra: